Nederlandse topprestaties tijdens het Europees Kampioenschap Waterpolo

Nederlandse topprestaties tijdens het Europees Kampioenschap Waterpolo

Het Europees Kampioenschap Waterpolo voor Vrouwen is een prestigieus toernooi dat de beste waterpoloteams uit heel Europa samenbrengt voor een strijd om de felbegeerde titel. Het kampioenschap vond dit jaar plaats van 5 januari tot en met 13 januari 2024 in Eindhoven. Nederland heeft in de loop der jaren indrukwekkende prestaties geleverd en ook in deze editie bleken ze opnieuw de sterkste! 

De achtergrond van het toernooi

Het Europees Kampioenschap Waterpolo wordt georganiseerd door de Europese Waterpolofederatie (LEN) en is uitgegroeid tot een belangrijk evenement in de waterpolowereld. Het biedt teams de mogelijkheid om zich te meten met de beste spelers en teams van Europa. Het vrouwentoernooi wordt sinds 1985 georganiseerd. De meest succesvolle landen zijn Italië, met vijf, en Nederland, nu dus met zes titels.

Nederland als gastland

Het EK waterpolo voor vrouwen werd in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven gespeeld. Normaal gezien zou het in Netanya (Israël) plaatsvinden, maar vanwege de oorlog moest men in allerijl op zoek naar een alternatief. De Europese zwembond deed vervolgens een beroep op Nederland. Het sprak voor zich dat het Nederlandse team maar al te graag wou winnen voor eigen publiek.

Team NL

Bondscoach Evangelos Doudesis selecteerde 15 speelsters voor het Europees Kampioenschap Waterpolo: Laura Aarts (keepster), Vivian Sevenich en Simone van de Kraats (CN Mataro, Spanje), Kitty Lynn Joustra en Brigitte Sleeking (Vouliagmeni NC, Griekenland), Marit van der Weijden (Mediterrani, Spanje), Maartje Keuning, Sabrina van der Sloot (CN Sabadell, Spanje), Bente Rogge en Lieke Rogge (ZV De Zaan), Nina ten Broek (CN Terrassa, Spanje), Iris Wolves, Lola Moolhuijzen (Polar Bears), Britt van den Dobbelsteen (ZV De Zaan, keepster) en Fleurien Bosveld (CN Terrassa, Spanje).

De deelnemende teams

De deelnemende teams vertegenwoordigden de crème de la crème van het Europese vrouwenwaterpolo. De gekwalificeerde landen waren verdeeld over twee divisies, gebaseerd op de eindrangschikking van het vorige EK. Nederland was, als een van de sterkste teams, ondergebracht in de eerste divisie, waar ze het moesten opnemen tegen Hongarije, Kroatië en Griekenland. Na drie zeges werd TeamNL groepswinnaar en in de kwartfinale werd Groot-Brittannië verslagen.

In de halve finale was het de beurt aan Nederland-Italië. Beide teams staan bekend om hun rivaliteit, wat een adembenemende strijd opleverde. De aanwezige supporters zagen Nederland twee keer op voorsprong komen, waarna Italië zich telkens terug knokte en zelf twee keer de leiding nam. Vanaf een 4-3 achterstand was Nederland ontketend en kwam het op een 7-5 voorsprong. In de slotfase werd het verschil nog één doelpunt, maar de dames van bondscoach Evangelos Doudesis plaatsten zich voor de finale!

De finale

In de finale was Spanje de tegenstander, een replay van de WK-finale vorige zomer. Nederland begon aarzelend aan zijn finale. Ze hadden wat moeite met het creëren van kansen en Spanje zorgde in het eerste kwartier al voor een 0-2 stand. Met een treffer van Simone van de Kraats wist Nederland wel van de nul af te komen. Vervolgens zette Nederland door en werd de stand gelijk. Bij het ingaan van het laatste kwartier stond Nederland met 6-5 voor, maar Spanje wist de stand gelijk te trekken naar 7-7. Met nog zes seconden te gaan durfde Bente Rogge een worp aan.

Een harde gooi en met een klein beetje geluk viel de bal via het achterhoofd van de Spaanse keeper precies achter de palen in het water! Er werd nog even gekeken of de bal wel volledig voorbij de doellijn was, maar na een goedkeurend knikje van de officials stond Nederland op de winnende eindscore: 8-7

De toekomst

Op basis van de eerder gewonnen wereldtitel in Fukuoka, Japan, was Oranje al geplaatst voor het WK in Doha én voor de Olympische Spelen komende zomer in Parijs. Afspraak in februari dus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *